Τώρα είναι Τρί Σεπ 27, 2016 6:53 pm


Ευρετήριο Δ. Συζήτησης » Αρχείο Συζητήσεων » Παλαιές Συζητήσεις


Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 6 Δημοσιεύσεις ] 
Αναζήτηση για:
Συγγραφέας Μήνυμα

Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 13, 2010 9:43 pm
Δημοσιεύσεις: 439

Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Σάβ Σεπ 18, 2010 6:00 am 
Κορυφή  
Ολες οι αμοιβές σε έναν λογαριασμό
Μισθοί, υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές τίθενται υπό τον έλεγχο της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ | Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Εκτύπωση Αποστολή με Email
Μικρό μέγεθος γραμματοσειράς Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
Προσθήκη στο Delicious Προσθήκη στο Facebook Προσθήκη στο Newsvine Bookmark

Σε υπέρτατη αρχή ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων 768.009 υπαλλήλων αναδεικνύεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, ανέλαβε και τυπικά τη μισθοδοσία του προσωπικού δημοσίων υπηρεσιών, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Η Αρχή μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που έχει συσταθεί δεν θα καταβάλλει από τον προσεχή Οκτώβριο μόνο τους μισθούς, αλλά θα περνάει και από κόσκινο όλες τις αμοιβές του Δημοσίου, γεγονός που καθιστά δυσχερή την απόκρυψη εισοδημάτων και τη διακίνηση «μαύρου χρήματος». Ταυτόχρονα, τίθεται σε ισχύ κανόνας που προβλέπει ότι το σύνολο των πρόσθετων αμοιβών σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τον βασικό μισθό. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των συνολικών αποδοχών υπαλλήλων, όταν τα έσοδά τους προέρχονται από πλασματικές υπερωρίες, έξοδα κίνησης-«μαϊμού», συμμετοχές σε ανύπαρκτες επιτροπές, κρυφά επιδόματα και από αδήλωτες πηγές.

Η Ενιαία Αρχή έχει αρχίσει ταυτόχρονα τη διασταύρωση στοιχείων για την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων με το Τaxis, τις ΔΟΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, μια διαδικασία που αναμένεται να συνεχιστεί ως και τις 31 Ιανουαρίου 2011. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως έχει δεσμευθεί η χώρα μας έναντι και της τρόικας, θα συντάσσει και μηνιαίες καταστάσεις πληρωμών.

Μαζί με τις τακτικές αποδοχές μέσω της Αρχής θα καταβάλλονται στους υπαλλήλους και οι πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές, για το ύψος των οποίων διενεργείται έλεγχος σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η διαδικασία αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου που θα αρχίσει να ισχύει από το νέος έτος και στο οποίο θα ενσωματωθούν όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα εκτός από το οικογενειακό και εκείνο των θέσεων ευθύνης.

Πώς θα γίνονται οι πληρωμές
Κάθε μήνα, το αργότερο δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία πίστωσης των λογαριασμών, οι φορείς του κρατικού προϋπολογισμού υποχρεούνται να υποβάλουν στην αρμόδια (Δ24) Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έντυπη, πρωτότυπη, υπογεγραμμένη και σφραγισμένη συγκεντρωτική κατάσταση μισθοδοσίαςπου περιλαμβάνει:

* Το οικονομικό έτος. * Το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η δαπάνη.

* Το συνολικό ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στις πληρωμές ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου.

* Το καθαρό πληρωτέο ποσό. * Τα συνολικά ποσά των κρατήσεων υπέρ Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων και τρίτων.

Η μηχανογραφική υπηρεσία της Ενιαίας Αρχής αποστέλλει στην αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου ένα ηλεκτρονικό αρχείο συγκεντρωτικών καταστάσεων μισθοδοσίας ανά φορέα για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Με βάση αυτή την κατάσταση το Γενικό Λογιστήριο δίνει εντολή, κατ΄ αρχάς, προς την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου και, κατά δεύτερον, προς τη ΔΙΑΣ ΑΕ, η οποία προχωρεί στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Στην περίπτωση που η τράπεζα απορρίπτει την πληρωμή του υπαλλήλου ενημερώνεται άμεσα η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Το ίδιο συμβαίνει και για τις περιπτώσεις που αφορούν κατασχέσεις ποσών που έχουν βεβαιωθεί εις βάρος των υπαλλήλων.

Οι ημερομηνίες καταβολής αποδοχών των υπαλλήλων είναι η 27η και η 13η εκάστου μηνός. Σε περίπτωση που οι ημερομηνίες αυτές συμπίπτουν με αργία, η καταβολή γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Στις ίδιες ημερομηνίες καταβολής αποδοχών υπάγονται και οι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι. Οι λοιπές αμοιβές (αποζημιώσεις από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, υπερωρίες κτλ.) καταβάλλονται στις 13 ή 27 επόμενου μήνα. Η Ενιαία Αρχή πάντως υποχρεούται ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους να καταρτίζει ημερολόγιο καταληκτικών ημερομηνιών πληρωμής για το επόμενο έτος, κατά μήνα.

Κατά την πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας που περιλαμβάνει τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αρχεία αναλυτικών καταστάσεων μισθοδοσίας στην Ενιαία Αρχή, το αργότερο δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία πίστωσης των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων, δηλαδή ως και την 6η Σεπτεμβρίου 2010. Για τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τους οικείους προϋπολογισμούς, η διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως και την 5η Ιανουαρίου 2011 για τη μισθοδοσία του Φεβρουαρίου 2011. Προκειμένου να ελεγχθεί το σύστημα θα διενεργηθούν παράλληλες διασταυρώσεις στοιχείων. Η παράλληλη ροή θα διαρκέσει τρεις μήνες (Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2010). Κατά τους πρώτους δύο μήνες (Οκτώβριο και Νοέμβριο 2010) οι αμοιβές θα καταβληθούν από το παλιό σύστημα, ενώ για τον τελευταίο (Δεκέμβριο 2010) από το νέο.

Πληρωμές μόνο μέσω τραπεζών
Η καταβολή των αποδοχών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών, γεγονός που διευκολύνει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων. Ως εκ τούτου, οι υπάλληλοι καλούνται- εάν δεν έχουν ήδηνα ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, τρεχούμενο ή ταμιευτηρίου, στην τράπεζα που επιθυμούν, προσκομίζοντας στην αρμόδια υπηρεσία φωτοτυπία του βιβλιαρίου ή αντίγραφο του λογαριασμού από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός ΙΒΑΝ. Προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο σύστημα πληρωμών, κάθε φορέας του Δημοσίου έχει ορίσει έναν εκκαθαριστή μισθοδοσίας, ο οποίος έχει αποστείλει στην Ενιαία Αρχή τα στοιχεία των μηνιαίων αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού. Τα αναλυτικά στοιχεία καταχωρούνται στη βάση δεδομένων, η οποία δημιουργεί, εκτός των άλλων, και λίστες επιδομάτων και κρατήσεων.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46 ... z0zrG6xXs2
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ!!!!!!!!!!!!
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ!!!!!!!!!!

 Προφίλ  

Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Σεπ 14, 2010 4:54 am
Δημοσιεύσεις: 582
Τοποθεσία: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Κυρ Σεπ 19, 2010 7:59 pm 
Κορυφή  
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010
Καταργούνται τα επιδόματα από τον Ιανουάριο του 2011


Ανοίγει ο δρόμος για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα αρχίσει να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011. Το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει, κατ΄ αρχάς, την κατάργηση ή την περαιτέρω περικοπή όλων των ειδικών επιδομάτων που χορηγούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς· δεύτερον, τη διατήρηση μόνον του κινήτρου απόδοσης το οποίο, όπως και το οικογενειακό επίδομα, έχει ήδη ενσωματωθεί στον βασικό μισθό· τρίτον, την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων επιδομάτων που χορηγούνται σήμερα σε.. ευρείς κλάδους εργαζομένων του Δημοσίου και, τέταρτον, τη μετατροπή του επιδόματος θέσης σε κίνητρο παραγωγικότητας.

Καθιέρωση νέων, ενιαίων αρχών στις αμοιβές, για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ταυτόχρονα περίπου 350 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο, γεγονότα ωστόσο που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των αποδοχών τουλάχιστον μιας μερίδας εργαζομένων στο Δημόσιο. Το σενάριο που προκρίνεται, ως εκ τούτου, είναι η εξομοίωση των μισθών για τις ίδιες θέσεις εργασίας και την επιτέλεση παρόμοιων καθηκόντων. Ετσι, η κυβέρνηση ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, θα προχωρήσει και στην ενσωμάτωση στον βασικό μισθό ορισμένων «κλαδικών» ή και «γενικών επιδομάτων», τα οποία λαμβάνουν ήδη ευρείες κατηγορίες εργαζόμενων στο Δημόσιο (νοσοκομειακοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.). Θα καταργηθούν περίπου 40 ειδικά επιδόματα, σχεδόν 180.000 υπαλλήλων, το κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέρος του ποσού θα είναι το οικονομικό όφελος από το νέο μισθολόγιο, το οποίο ωστόσο θα είναι πολλαπλάσιο αν υλοποιηθεί και η ειλημμένη απόφαση να καταργηθούν και οι πρόσθετες αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές.

http://ixnos1.blogspot.com/2010/09/2011.html

_________________
Κόντρα στο καιρό, δύναμη θα βρώ τη πατρίδα για να σώσω τι να πούν για 'μάς, μάνα μου Ελλάς όποια πέτρα κι' αν σηκώσω.Τίμημα βαρύ, λίγοι και καλοί πού φυλάνε Θερμοπύλες.Αγρυπνος φρουρός, ύμνος εθνικός ράτσα πού 'ναι μιά στις χίλιες.
₪₪₪₪₪ ЭЄ ₪₪₪₪₪

 Προφίλ WWW  

Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 13, 2010 9:43 pm
Δημοσιεύσεις: 439

Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Κυρ Σεπ 19, 2010 10:15 pm 
Κορυφή  
Μισθοδοσία μόνο μέσω τραπεζών
Από κόσκινο όλες οι αμοιβές, τα επιδόματα και τα χρηματικά εντάλματα του Δημοσίου

Μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται πλέον η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η Ενιαία Αρχή Πληρωμών που θα αναλάβει τη διαχείρισή της θα περνάει από κόσκινο όλες τις αμοιβές, τα επιδόματα και τα χρηματικά εντάλματα τα οποία εκδίδουν οι φορείς του Δημοσίου.

O νέος τρόπος πληρωμής αφορά τους 768.009 δημοσίους υπαλλήλους που απογράφηκαν, καθώς και ορισμένες άλλες κατηγορίες στελεχών του Δημοσίου όπως για παράδειγμα τους ειδικούς και γενικούς γραμματείς. Το προσωπικό αυτό οφείλει, εάν δεν έχει ήδη, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία για τις απολαβές του φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο έγγραφο της τράπεζας που να προκύπτει ο αριθμός του λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 υπάλληλοι του στενού δημοσίου τομέα και χιλιάδες άλλοι των ΝΠΔΔ δεν πληρώνονται αυτήν τη στιγμή μέσω τραπεζών.

Οι φορείς θα πρέπει παράλληλα να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά αρχεία αναλυτικής κατάστασης μισθοδοσίας, που θα αποστέλλουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) 15 ημέρες πριν από την ημερομηνία πληρωμής των υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει εκτός από τις μηνιαίες αποδοχές και όλες τις πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αποζημιώσεις από συμμετοχή σε επιτροπές κ.ά.).

Η ημέρα πληρωμής
Η καταβολή μισθών και αμοιβών θα γίνεται στις 13 και στις 27 κάθε μήνα, ενώ οι λοιπές αμοιβές θα κατατίθενται στις αντίστοιχες ημερομηνίες του επόμενου μήνα από την πραγματοποίησή τους.

Πιλοτικά κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο η έκδοση της μισθοδοσίας θα γίνεται παράλληλα με το παλιό σύστημα και με το νέο σύστημα της ΕΑΠ, ενώ από τον Δεκέμβριο θα λειτουργεί μόνον το νέο. Ειδικά για τα ΝΠΔΔ, η έναρξη καταβολής της μισθοδοσίας αποκλειστικά από την ΕΑΠ θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2011.

Παύση πληρωμών θα περιμένει ωστόσο όσους υπαλλήλους δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και όσους δεν απογράφηκαν ή τα στοιχεία τους παρουσιάζουν διαφοροποίηση Διασταυρώσεις
Ειδικότερα, η ΕΑΠ θα πραγματοποιήσει διασταυρώσεις των στοιχείων που δήλωσαν οι υπάλληλοι στην απογραφή- κυρίως το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ- με αυτά που θα περιλαμβάνονται στις καταστάσεις μισθοδοσίας. Σε περίπτωση που δεν ταυτίζονται, θα δοθεί εντολή για πάγωμα καταβολής μισθού. Οι διασταυρώσεις θα ολοκληρωθούν έως τις 20 Φεβρουαρίου 2011 για τους φορείς του Δημοσίου και έως τις 20 Μαρτίου 2011 για τα ΝΠΔΔ και στη συνέχεια η ΕΑΠ θα στείλει στις υπηρεσίες έγγραφο για τη συμπλήρωση των στοιχείων. Η αναστολή στην καταβολή αμοιβών θα ισχύσει μέχρι να διορθωθούν τα στοιχεία ή οι υπάλληλοι να απογραφούν και μόνον τότε θα χορηγηθούν αναδρομικά.

Η νέα αυτή διαδικασία εκτός από τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον πλήρης εικόνα για τις αμοιβές που δίνονται σε υπαλλήλους, θα βάλει τέλος σε επιδόματα κάτω από το τραπέζι.

ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

για όσους υπαλλήλους δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και όσους δεν απογράφηκαν

 Προφίλ  

Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 13, 2010 9:43 pm
Δημοσιεύσεις: 439

Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Κυρ Σεπ 26, 2010 6:57 pm 
Κορυφή  
Τρία σενάρια για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και όλες οι ενδιάμεσες παραλλαγές εξετάζονται από την κυβέρνηση ενόψει της επόμενης επίσκεψης των ελεγκτών της τρόικας, τον Νοέμβριο, για το νέο προϋπολογισμό. Εχουν κοινό παρονομαστή τη συγχώνευση των επιδομάτων και στόχο την περαιτέρω μείωση της δημόσιας δαπάνης στα όρια που θέτει το μνημόνιο.

* Το πρώτο σενάριο θέλει τη διατήρηση των σημερινών εισαγωγικών μισθών για το διάστημα των επόμενων τριών ετών, τη διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος ευθύνης και την ενσωμάτωση όλων των άλλων σε ένα γενικό που θα ξεκινάει από 140-150 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται σύντμηση των κλιμακίων και διαμόρφωση της σχέσης εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία. Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 711 ευρώ, δευτεροβάθμιας 830, τεχνικής 936 και πανεπιστημιακής 989 ευρώ. Με το σενάριο αυτό ο καταληκτικός μισθός θα διαμορφωθεί γύρω στις 3.000 ευρώ και η δημόσια δαπάνη δεν θα έχει μεταβολή.

* Το δεύτερο σενάριο, είναι πιο αυστηρό και θέλει τη σύγκλιση των εισαγωγικών μισθών του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα για τους νεοεισερχόμενους και αντίστοιχο μηχανισμό ωρίμανσης με τριετίες. Τα κλιμάκια περιορίζονται από 30 σε 10. Η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού ορίζεται στο ένα προς τρία και η μείωση της δημόσιας δαπάνης σε βάθος χρόνου θα είναι δραστική. Για τους παλαιούς υπαλλήλους η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο πέραν των γενικών επιδομάτων (περίπου 40) υπάρχουν και οι ειδικές παροχές οι οποίες θα ομογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης.

Αλλαγή εκ βάθρων

* Το τρίτο προβλέπει αλλαγή εκ βάθρων του σημερινού μισθολογικού καθεστώτος, με διατήρηση των εισαγωγικών μισθών αλλά σύνδεση των επόμενων κλιμακίων ανάλογα με την εξέλιξη κάθε υπαλλήλου. Το σχέδιο προβλέπει την κατάργηση των επιδοματικών παροχών και τη θέσπιση κινήτρων απόδοσης ανά κλάδο. Τα κλαδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό ενώ της απόδοσης θα καταβάλλεται περιοδικά ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, έπειτα από αξιολόγηση των υπηρεσιών. Με το σενάριο αυτό ενσωματώνεται στον μισθό και το μέρος των πρόσθετων αμοιβών του 13ου και 14ου μισθού, που δεν περικόπηκαν φέτος.

Και τα τρία βασικά σενάρια και όλες οι ενδιάμεσες παραλλαγές τους έχουν δύο βασικές παραδοχές:

1 Την πρόβλεψη του μνημονίου ότι το κόστος της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου θα μειωθεί το 2011 κατά 400 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με φέτος από το πάγωμα των μισθών και το ψαλίδισμα όλων των επιδομάτων. Αλλα 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν με τον νέο τρόπο πληρωμής από την Ενιαία Αρχή.

2 Τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού για μισθούς και συντάξεις, οι οποίες πρέπει να κρατηθούν στα επίπεδα του 2010.

Αυτές οι βασικές παραδοχές, όμως, συνοδεύονται από πολλές μεταβλητές. Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού φαίνεται ότι οι δραστικές περικοπές στις συντάξεις έχουν κρατήσει τη δαπάνη στο πλαίσιο του μνημονίου. Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 13 δισ. ευρώ το 2010, από 17 δισ. ευρώ το 2009 και στα φετινά επίπεδα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2011. Το ποσό των επιπλέον 500-600 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τους επόμενους τρεις μήνες οι ασφαλιστικοί φορείς, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με τη ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών.

Στο σκέλος των δαπανών μισθοδοσίας οι ελεγκτές της τρόικας στην πρόσφατη επίσκεψή τους ήταν επιφυλακτικοί. Μολονότι η δαπάνη για μισθοδοσία είναι μειωμένη το 2010 κατά 1,1 δισ. ευρώ, οι πιέσεις συνεχίζονται ώστε να καλυφθεί η τρύπα των εσόδων με περαιτέρω περιστολή των δαπανών. Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να συγκρατήσουν αυτές τις πιέσεις, καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις από τους ασφαλιστικούς φορείς θέλουν τους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου σε 35.000-40.000.

Οι αποχωρήσεις αυτές, υπερδιπλάσιες από πέρυσι, δίνουν μαξιλάρι περίπου 1 δισ. ευρώ του χρόνου, ενώ η επιβάρυνση στα ταμεία αναμένεται πως θα αρχίσει να αποτυπώνεται μετά τα μέσα του 2011. Αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη και για το 2012.

Το πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στη συνολική δαπάνη, καθώς οι ελεγκτές αθροίζουν και τις επιχορηγήσεις για τις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα που δεν κατατάσσονται στον στενό δημόσιο τομέα. Οι μετατάξεις, αντιτείνουν, θα αυξήσουν τη δαπάνη μισθοδοσίας της κεντρικής διοίκησης. Η τελική στάση τους αναμένεται στην επόμενη επίσκεψη, στα τέλη Νοεμβρίου, για τη διαμόρφωση των οριστικών μεγεθών του προϋπολογισμού.

Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Στο Γενικό Λογιστήριο αναθεωρούνται και οι τελευταίοι κωδικοί καταναλωτικών δαπανών, με στόχο το μάζεμα άλλων 200 εκατ. ευρώ. Ολα όμως θα κριθούν από την πορεία των εσόδων το επόμενο δίμηνο, με την περαίωση και την είσπραξη ΦΠΑ.

Εάν η απόκλιση καλυφθεί, τότε σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο θα ανοίξει στα τέλη του χρόνου και η πλήρης εφαρμογή του θα γίνει στα μέσα του 2011. Σε αντίθετη περίπτωση, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την κατάθεση του προϋπολογισμού, στα τέλη Νοεμβρίου και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο ώστε η εφαρμογή του μισθολογίου να ξεκινήσει από τις αρχές του 2011. Και στα δύο υπουργεία που έχουν την ευθύνη της διαμόρφωσης του νέου μισθολογίου, Εσωτερικών και Οικονομικών, θέλουν πίστωση χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί το νέο σχήμα της Αυτοδιοίκησης και της Περιφερειακής Διοίκησης.

Οι οικονομικές παράμετροι των μισθολογικών έχουν αναλυθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο δεν έχουν εκτιμηθεί αναλυτικά οι μεσοπρόθεσμες και μακροχρόνιες συνέπειες κάθε εκδοχής στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Οι ενσωματώσεις των επιδομάτων στο μισθό θα έχουν άμεση επίδραση στα φορολογικά έσοδα, αναλόγως του σεναρίου που θα προκριθεί, από 500 εκατ. ευρώ ετησίως έως και 1 δισ. ευρώ εάν περάσουν όλα τα επιδόματα (περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο) στο γενικό λογαριασμό. Αυτή η εκδοχή όμως οδηγεί σε νέα οριζόντια περικοπή των εισοδημάτων και, παράλληλα, θα επιφέρει μεσοπρόθεσμα επιβάρυνση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

 Προφίλ  

Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 13, 2010 9:43 pm
Δημοσιεύσεις: 439

Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 03, 2010 2:54 pm 
Κορυφή  
η μερική ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των επιδομάτων και η αύξηση του βασικού μισθού έχει και ορισμένες... θετικές παρενέργειες στο συνταξιοδοτικό. Διευρύνεται ο συντάξιμος μισθός, καθώς οι αποδοχές των «απόμαχων» υπολογίζονται με βάση τον βασικό μισθό, χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα, τα οποία δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές.

 Προφίλ  

Χωρίς σύνδεση
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 13, 2010 9:43 pm
Δημοσιεύσεις: 439

Δημοσίευση Δημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 03, 2010 4:13 pm 
Κορυφή  
1. Περικοπές δαπανών

Το 2011 οι αποδοχές- μισθοί και συντάξεις- στο Δημόσιο θα μείνουν παγωμένες. Περιορισμένη εξοικονόμηση θα προέλθει από τη δραστική μείωση των προσλήψεων. Έτσι το βάρος πέφτει και πάλι στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα «ψαλιδιστούν» κατά 400 εκατ. ευρώ, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα περικοπεί κατά 500 εκατ. ευρώ (μόνο στο εθνικό σκέλος).

Οικονομίες θα υπάρξουν και από την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου και την περικοπή όλων των αμοιβών πάνω από 6.500 ευρώ τον μήνα. Επίσης προβλέπεται να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και κυρίως από τον οικονομικό έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων.

Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση στις δαπάνες των νοσοκομείων και γενικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης άρχισαν να αποδίδουν.
ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΑΛΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΕΣ!!!!!!!

 Προφίλ  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 6 Δημοσιεύσεις ] 

Μετάβαση σε:  


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
cron
 

Πρόσφατες Συζητήσεις